Witamina C - niedobór
Zdaniem Noblisty Linusa Paulinga „medycyna ortomolekularna skupia się na utrzymaniu dobrego stanu zdrowia oraz wspieraniu procesu leczenia chorób oraz stanów chorobowych poprzez zmianę stężenia substancji, które w sposób naturalny występują w organizmie człowieka i jednocześnie odpowiadają za szybki jego powrót do zdrowia”.
Niedobory witaminy C mogą rozwijać się przez dłuższy czas, dając początkowo bardzo subtelne objawy, których nie kojarzymy właśnie z tymi brakami, jak rozdrażnienie, niepokój.
Gdy niedobór jest znaczny możemy zaobserwować:
- Obniżoną odporność
- Krwawiące dziąsła
- Trudno gojące się rany
- Osłabienie i brak energii
- Bóle mięśniowo – stawowe
- Nadczynność tarczycy
- Stany depresyjne
- Zapalenie błon śluzowych
- Pierwsze oznaki osteoporozy
- Zmiany na paznokciach w postaci brązowych pionowych kresek pod paznokciem
- Gęsia skórka w postaci drobnej kaszki na ramionach, udach i pośladkach.
Te objawy są bardzo charakterystyczne i jeśli nie suplementujesz witaminy C regularnie, mogą przybrać na sile. Natomiast odpowiednia suplementacja potrafi szybko uporać z tym niedoborem.
Witamina C - suplementacja
Witaminę C można stosować w postaci różnych jej form. Najpopularniejszy jest kwas askorbinowy, askorbinian sodu, naturalny askorbinian pochodzący z owoców np. aceroli, dzikiej róży, dobrze i bezpiecznie można suplementować liposomalną witaminą C.
Liposomalna witamina C to witamina zamknięta w cząsteczkach, które chronią ja przed zniszczeniem i podwyższają jej wchłanialność. Jest 5-10 razy bardziej przyswajalna niż kwas askorbinowy. Jest też najłagodniejszą i najbardziej bezpieczną formą.
Kwas askorbinowy najtańsza forma witaminy C, najbardziej dostępna. Aby zwiększyć jej wchłanialność warto spożywać wraz z żywnością zawierającą bioflawonoidy, np. owoce cytrusowe, papryka.
Askorbinian sodu jest buforowaną forma witaminy C. Dzięki temu jest łagodny dla wrażliwego żołądka i bezpieczny dla jamy ustnej. Jednak jego skuteczność jest nieco mniejsza niż kwasu askorbinowego.
15 korzyści ze stosowania witaminy C:
- Witamina C jest najlepszym i najbardziej rozpowszechnionym antyoksydantem.
- Odgrywa kluczową rolę w dostarczaniu kolagenu.
- Witamina C chroni przed nowotworami.
- Zwiększone dawki witaminy C warto stosować w przypadku przeziębienia i grypy.
- Regularne przyjmowanie witaminy C zabezpiecza przed częstymi infekcjami.
- Witamina C i bioflawonoidy zmniejszają opuchliznę kończyn oraz mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie nerek.
- Witamina C pomaga zachować odpowiednią kwasowość moczu.
- Wspiera układ odpornościowy, przeciwdziała stanom zapalnym.
- Witamina C dodaje energii, poprawia nastrój, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.
- Wspiera mózg w prawidłowym funkcjonowaniu
- Witamina C zapobiega dysfunkcjom naczyń krwionośnych
- Normalizuje ciśnienie krwi.
- Regularne przyjmowanie witaminy C zapobiega przyrostowi masy ciała.
- Wpływa na obniżenie glukozy we krwi i lipidów.
- Pozwala zachować zdrową skórę, zarówno przyjmowana wewnętrznie jak i stosowana od zewnątrz.
Warto podkreślić, że aby zapobiec wszystkim nieprzyjemnym objawom i dolegliwościom należy stosować witaminę C regularnie. Wówczas możemy liczyć na dobry nastrój, dużo energii, rzadziej będziemy się przeziębiać, a nasza skóra będzie pełna blasku.
Mam dla Ciebie coś ekstra!
Z pewnością wiesz, że bardzo dużo witaminy C znaleźć można w owocach i warzywach. Być może zastanawiałeś się nie raz nad tym, ile to tak naprawdę jest „dużo”. Wszak owoców i warzyw bez liku.
Teraz już nie musisz się zastanawiać. Specjalnie dla Ciebie przygotowałam listę wybranych owoców i warzyw wraz z ilością zawartej w nich witaminy C. Skorzystaj z okna poniżej i pobierz bezpłatny PDF. Skorzystaj z naszej oferty suplementów diety na odporność!
Odbierz bezpłatnie
Podaj adres e-mail, na który chcesz otrzymać bezpłatny PDF zawierający listę owoców i warzyw oraz ilość zawartej w nich witaminy C.
Udało się!
Już niebawem na podany przez Ciebie adres e-mila otrzymasz bezpłatny PDF.