Inozytol można znaleźć w różnych produktach spożywczych. Oto niektóre z nich:
Orzechy, zwłaszcza orzechy włoskie i migdały, są doskonałym źródłem inozytolu. Dodanie ich do codziennej diety może pomóc w zwiększeniu spożycia tego składnika odżywczego.
Pełnoziarniste produkty zbóż, takie jak brązowy ryż, owies czy pełnoziarnista kasza, zawierają również inozytol. Warto więc częściej sięgać po produkty zbożowe, aby uzupełnić zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy.
Ziarna sezamu są bogatym źródłem inozytolu, dlatego warto dodawać je do sałatek, potraw lub smoothie, aby zwiększyć spożycie tego składnika odżywczego.
To jedno z najbogatszych źródeł inozytolu spośród roślin strączkowych. Dodanie soczewicy do dań zapewni organizmowi odpowiednią dawkę tego składnika odżywczego.
Pomarańcze, cantaloupe i kiwi.